Andlighet
Lyckans många ansikter
On 26, jan 2013 | No Comments | In Andlighet | By admin
Jag åkte på en utflykt med mina barn. Vår huvudsakliga avsikt var att simma och för barnen att få sin beskärda del av rekreation och av min kvalitetstid. Det var också en chans för mig som far att få min rättmätiga andel av glädje genom att vara med mina barn, för sannerligen så behöver vi våra barn lika mycket som dem behöver oss. Om inte mer. Jag fann mig själv upptagen den dagen med olika små uppgifter – som att göra smörgåsar, ordna picknickbordet och dela ut sötsaker. Det var en underbar dag att skörda vissa av lyckans frukter bara genom att njuta av vanliga aktiviteter i total avkoppling och förtrolighet.
Den dagen fick mig att tänka på hur mycket vi som människor pratar om lycka. Hundratals böcker publiceras varje år för att rikta ämnet från en torr, filosofisk synpunkt. Dessa arbeten strävar efter att definiera lycka och uppdaga dess koppling med faktorer som framgång, nöje och sinnesförfattning. Det finns en betydande strid om vad som medför lycka och mer väsentligt, vad det egentligen innebär att vara lycklig. Detta leder till mer vardagliga frågor av betydelse som hälsa, förmögenhet, ens arbete, ens äktenskap, och att lyckas spela på våra chanser för lycka.
Vi kanske misslyckas med att se att lycka är ett inre tillstånd av vårat väsen, vilket träder in i väsendet inom oss själva och är ofta förknippat med de mest vanliga och till synes obetydliga händelserna i våra liv. Det är det normala tillståndet av en persons sinne när den personen njuter av en upplevelse eller en aktivitet. Dessa av oss som ogillar i att engagera sig i några trevliga aktiviteter eller bara misslyckas med att erkänna vår njutning av dem – förfallna i våra förutfattade begrepp av vad som är passande för oss som vuxna, eller som äldre människor, eller som människor av social betydelse – måste tänka om angående vissa av våra idèer. Vi ska inte bestjäla oss själva av livets små men betydande nöjen.
Var som ett litet barn och njut verkligen av din kopp med te som du dricker. Ta dig tid att smaka av det. Detsamma gäller för en chokladbit eller din vardagliga måltid. Njut av den. Njut av att äta ensam och i sällskap med människor som du bryr dig om.
Allah säger: “Ingen kan klandra er för att ni vill inta er måltid i sällskap eller i ensamhet.” [Sûrah al-Nûr. 61]
Var som ett barn som ser fram emot med spänning att ta en åktur. Se fram emot trevliga saker. Skratta åt ett roligt skämt utan att först undersöka det för att sluta dig till huruvida skämtets humor håller upp under nära granskning. Se fram emot din sömn. Känn igen den som Allahs välsignelse och en uppfriskning för din kropp och sinne. Du får kanske drömma om dem du älskar.
Se fram emot aktiviteten som du har framför dig. Ta nöje av utförandet – dock liten – som färdigställandet av din uppgift ger mig. Detta kan sägas om att läsa en bok, förbereda ett brev, en lektion som du deltagar i eller en social evenemang som du ska närvara i.
Försök att se det vackra med en blomma som blomstrar, skördåkrarna, en rinnande flod, sparvarnas sång och ett lekande barn. Blockera inte dessa saker från din syn, genom att tänka att dem är oviktiga. Sannerligen, våran känsla av betydelse och av vad som bär vikt för oss – detta är en av de största hindren för lyckan. Detta är en belastning som vi belägger på oss själva. Vi behöver ingen fiende som ska göra detta mot oss.
Vi är lyckligast då vi är minst hindrade att erkänna och uttrycka hur vi känner oss. Så är fallet oavsett om vi är i sällskap av dem vi känner eller av dem som vi inte känner. Att uttrycka våra känslor borde inte föra med sig en känsla av rädsla som om vi avslöjar tillståndets mest känsliga hemligheter.
Vi är lyckligast då vi sprider våran anspråksfullhet och driver upp en känsla av självtillräcklighet, så att vi verkligen kan lyssna på oss själva och bekräfta våra inre behov och ambitioner.
Vi är lyckligast då vi inte längtar efter orealistiska och överdrivna idealistiska drömmar men ser på våra liv naturligt, utan skam och utan att överdriva saker.
Vi är lyckligast då vi fokuserar förtjusta i stundens erfarenhet, att notera miljarder – triljoner- välsignelser som är rätt framför oss. Allahs generositet sträcker ut sig till varenda levande cell i våra kroppar och till allting på land, i luften och i havet. Hans nåd sträcker ut sig till allt ogripbart också, som dessa känslor och förnimmelser som vi inte kan beskriva i konkreta termer. Tro är ett gott exempel, kärlek, nöje, begripandet av språk, längtan, glädje, hopp…
Vi må bli lyckligast av alla när vi inser att lycka inte är ett paket som vi får med posten – inte heller av design eller förmögenhet – det är inte heller en grad som tilldelats oss som ett diplom. Det är snarare stundens känsla, om vi skördar väl vad den stunden har att erbjuda och beslutar oss för att göra det bästa av den. Det är när vi skjuter åt sidan förtvivlan, oro, rädsla, hat, avund och andra negativa känslor som väldigt ofta intar våra tankar.
Vi är dem lyckligaste som man kan bli när vi väljer att vara lyckliga.
// Salman al-Oadah
Submit a Comment